Bee Jee kookt!

Het leukste foodblog van Nederland.

Is koken met quinoa gezond?

In steeds meer recepten wordt gebruik gemaakt van quinoa in plaats van rijst. Quinoa is wel een stuk duurder dan rijst en desondanks ruilen veel mensen hun vertrouwde rijst in voor quinoa. De reden om dit te doen zijn de gezondheidsvoordelen die quinoa ons te bieden heeft. In dit artikel zullen we bekijken of koken met quinoa de moeite waard is en wat de gezondheidsvoordelen van quinoa zijn.

Wat is quinoa precies?

Rijst is een graansoort en hoewel quinoa op dezelfde manier wordt gebruikt is quinoa geen graansoort. Het is een zaad. Maar omdat het op dezelfde manier als rijst wordt gebruikt wordt het ook wel een pseudograan genoemd.

Ben je gevoelig voor gluten dan is quinoa echt iets voor jou. Het is namelijk helemaal glutenvrij.

Quinoa komt oorspronkelijk van de hoogvlakten van Peru en Bolivia en wordt door de populariteit van dit zaad tegenwoordig ook op andere plaatsen geteeld.

Zoals gezegd is quinoa wel een stuk duurder dan rijst. Je betaald ongeveer 0,85 euro per 100 gram. Dit is een stuk meer dan voor rijst, daarvoor liggen de prijzen rond de 0,15 euro per 100 gram.

Wat quinoa zo bijzonder maakt zijn de koolhydraten die het bevat. Als je een beetje op je gezondheid let dan weet je dat toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten de vijand zijn. Het probleem van deze koolhydraten is dat ze de bloedsuiker snel doen stijgen. Hierdoor is veel insuline nodig om de glucose uit het bloed op te kunnen nemen. En hoge insulinewaarden is iets wat je echt niet wilt. Onder invloed van hoge insulinewaarden gaat je lichaam namelijk vet opslaan en op de lange termijn zijn ze een risicofactor voor chronische ziekten zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.

De koolhydraten in quinoa zijn van het langzame en goede type. Ze worden langzaam afgebroken tot glucose. De snelheid waarmee koolhydraten worden afgebroken wordt aangegeven met de glycemische index. Voor quinoa is deze slechts 35, wat extreem laag is.

Een ander groot pluspunt van quinoa zijn de eiwitten waaraan het rijk is. Dit is een groot voordeel ten opzichte van rijst. Door deze eiwitten hou je langer een verzadigd gevoel waardoor je minder snel weer honger zult hebben. En het bijzondere van quinoa is dat de eiwitten bestaan uit alle essentiële aminozuren. Dat is iets wat je maar zelden ziet bij plantaardige voedingsmiddelen. En zeker voor vegetariërs en veganisten mag quinoa dan ook niet in het dieet ontbreken.

En om het feest compleet te maken is quinoa ook nog eens een meer dan uitstekende bron van mineralen en vitamines. Het is rijk aan alle belangrijke mineralen en aan de vitamines A, E en de B vitamines (met uitzondering van B12).

De gezondheidsvoordelen van quinoa

Omdat quinoa zoveel voedingsstoffen bevat is er veel onderzoek naar dit bijzondere zaad gedaan. En wat al die voedingsstoffen al doen vermoeden blijkt quinoa erg gezond te zijn. Het is dus zeker een aanrader om te gaan koken met quinoa in plaats van rijst. Hieronder zullen we de gezondheidsvoordelen bespreken.

 • #1: rijk aan antioxidanten

Quinoa blijkt ontzettend rijk aan antioxidanten te zijn. Antioxidanten die ons bescherming bieden tegen ziekten zoals kanker, hart- en vaatziekten en osteoporose.

Des de donkerder de kleur van je quinoa is des te meer antioxidanten deze zal bevatten. De donkere quinoa varianten hebben wel als nadeel dat deze een meer bittere smaak hebben dan de licht gekleurde.

 • #2: goede bron van vezels

De meeste mensen eten onvoldoende vezels terwijl deze wel erg belangrijk zijn voor de gezondheid. Quinoa kan je helpen om voldoende vezels binnen te krijgen.

Zeker als je aan het afvallen bent zijn vezels een welkome aanvulling in je dieet. Ze zorgen dat je een verzadigd gevoel krijgt wat het makkelijker maakt niet te veel te eten. Ook voor mensen met een te hoge cholesterol of bloedglucose zijn vezels belangrijk. De vezels helpen bij het verlagen van zowel het cholesterol als de bloedsuikers.

De vezels hebben direct al effect op je gevoel van gezondheid. Ze zijn namelijk goed voor je darmflora. Op de lange termijn zijn de vezels ook goed voor je gezondheid. Een vezelrijk dieet helpt namelijk bij het voorkomen van diabetes type 2.

 • #3: goede bron van magnesium

Quinoa is een goede natuurlijke bron van magnesium. En nu vraag je je misschien af waarom dat zo belangrijk is. Wat veel mensen niet weten is dat magnesium het belangrijkste mineraal is voor je lichaam. Het is betrokken bij meer dan 700 processen die zich in je lichaam afspelen.

Zo heb je magnesium nodig voor de opbouw van eiwitten en de botten en ze zijn nodig voor de overdracht van zenuwprikkels. Ook voor mensen die willen afvallen is magnesium belangrijk. Het is namelijk ook betrokken bij de afbraak van lichaamsvet.

 • #4: bron van essentiële aminozuren

Er zijn 22 aminozuren waarvan er 9 essentieel zijn. De essentiële aminozuren zijn aminozuren die je lichaam niet zelf kan aanmaken, ze moeten uit de voeding komen. Voedingsmiddelen met een dierlijke oorsprong leveren ons deze aminozuren. Denk daarbij aan vlees, vis, eieren, zuivel en kaas. Voor onze gezondheid zou het echter beter zijn als we niet teveel dierlijke voedingsmiddelen eten en wat meer plantaardige voedingsmiddelen. Het probleem van plantaardige voedingsmiddelen is echter dat deze meestal niet alle essentiële aminozuren bevatten. Hierdoor kunnen tekorten ontstaan. Dit is een serieus gevaar voor iedereen die vegetarisch of vegan wilt eten.

Quinoa is daarom voor iedereen een mooie aanvulling op het dieet. Het geeft ons lichaam alle essentiële aminozuren terwijl het volledig plantaardig is.

Er is wel een beperkt aantal andere plantaardige voedingsmiddelen die alle essentiële aminozuren bevatten maar het probleem van deze is dat ze in zeer ongunstige verhoudingen aanwezig zijn. Het mooie van quinoa is dat de essentiële aminozuren ook nog eens in nagenoeg perfecte verhoudingen aanwezig zijn.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op april 19, 2018 door in Blogs en getagd als , , , .

Navigatie

RSS Bee Jee kookt!

 • Is koken met quinoa gezond?
  In steeds meer recepten wordt gebruik gemaakt van quinoa in plaats van rijst. Quinoa is wel een stuk duurder dan rijst en desondanks ruilen veel mensen hun vertrouwde rijst in … Lees verder →
 • Gezonde tussendoortjes
  De gezondste tussendoortjes maak je gewoon zelf. In de supermarkt heb je een enorm aanbod van tussendoortjes. Wel zo makkelijk maar eigenlijk helemaal niet zo gezond. Het punt bij veel … Lees verder →
 • Het frituur dieet uit de airfryer.
  Voor veel mensen zou het frituur dieet een uitkomst kunnen bieden, dit is namelijk geen dieet waarbij je niet veel mag eten. Het is juist de bedoeling dat je zoveel … Lees verder →
 • Courgettesoep
  Met courgettes kun je ook een heerlijke soep maken. Het is een welkome afwisseling op de veel traditionelere kippen- of tomatensoep. Een courgettesoep is bovendien makkelijk te bereiden en je hoeft … Lees verder →
 • Kippenpoten uit de oven.
  Een fijn traditioneel gerecht uit de oven zijn kippenpoten. Ik herinner me nog van vroeger dat mijn moeder in het weekend vaak kippenpoten uit de oven voor ons maakte, lekker … Lees verder →
kookgek wilma

Lekkere en smaakvolle recepten.

My Berkeley Bowl

Making my way through the exotic fruits and vegetables of the Berkeley Bowl aisles, one delicious recipe at a time

%d bloggers liken dit: